VIRTUOSO

proiect cultural dezvoltat de Logo și implementat de TotalSoft

DESPRE PROIECT

“Virtuoso” este un proiect cultural internațional, dezvoltat de Logo, cel mai mare furnizor independent de software din regiune, și implementat în România de către TotalSoft, subsidiara locală a Logo. Proiectul este construit în jurul personalității muzicale a lui Dimitrie Cantemir, în calitatea sa de personalitate internațională, care a creat legături istorice între diverse culturi. “Virtuoso” propune operele muzicale ale lui Dimitrie Cantemir în România, adaptate și reinterpretate pentru orchestră, în compoziția lui Cengiz Onural, pentru prima dată în istorie.

Tugrul Tekbulut, Fondator Logo: “Inovația face parte din ADN-ul nostru și este o calitate ce l-a caracterizat pe Dimitrie Cantemir, un virtuos ce a excelat în numeroase domenii. Un savant român erudit, precum și părintele muzicii turce, Dimitrie Cantemir a călătorit în toată regiunea, creând relații diplomatice și culturale între multe țări și mulți oameni, făcând astfel istorie. Acest proiect este modul nostru de a consolida legăturile și sinergia dintre România și Turcia, pe care Cantemir le creat cu secole în urmă”.

Conform definiției, a fi un virtuoso se referă la a poseda abilități deosebite într-un anumit domeniu, de obicei artă sau muzică. În sensul său extins, reprezintă o emblemă a excelenței, ce încorporează meșteșug, talent, viziune și inovație, trăsături pe care Logo își propune să-și construiască și să-și consolideze strategia și poziția internațională, împreună cu subsidiara sa locală, TotalSoft.

VIRTUOSO CONCERT

Concertul Virtuoso este un omagiu adus lui Dimitrie Cantemir și va avea loc pe data de 2 martie 2019, ora 19:00, la Ateneul Român. Concertul reprezintă o interpretare a lucrărilor muzicale ale lui Dimitrie Cantemir, adaptate de compozitorul Cengiz Onural, pentru orchestră și instrumente orientale, cu participarea orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu” și a grupului vocal de muzică bizantină “Anton Pann”, dirijor Christian Badea.

Biletele pot fi achiziționate online aici

Christian Badea – Dirijor și Președinte al Fundației Române pentru Excelență în Muzică

Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele.
La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET.

More

George Enescu – Filarmonica

Filarmonica “George Enescu” este instituția muzicală reprezentativă a României. Fondată în aprilie 1868, “Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie 1868, sub bagheta inițiatorului său.

More

Anton Pann – Grupul vocal

Grupul vocal de muzică bizantină “Anton Pann” a luat ființă în 2003, la inițiativa lui Constantin Răileanu, fiind alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică din București și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Scopul declarat al acestui grup este acela de reconectare a tinerei generații de psalți cu tradiția muzicală ecclesiastică din secolul al XIX-lea și a fructificării tezaurului muzical manuscript din bibliotecile românești

More

Cengiz Onural – Aranjament muzical şi compoziţie

Cengiz Onural s-a născut în 1961, în Istanbul, Turcia.
A absolvit Universitatea Boğaziçi din Istanbul în 1984, ca inginer mecanic, iar în 1987 a obținut o diplomă de masterat la Universitatea Tehnică din Istanbul. Până în 1996, a lucrat ca inginer, în paralel cu cariera sa muzicală. În perioada 1985 - 1997 a făcut parte din trupa Yeni Türkü, contribuind la 9 albume.

A semnat sau a contirbuit la realizarea coloanei sonore pentru filme semnate de regizori precum Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz, Turgut Yasalar, Tayfun Pirselimoğlu, Çağan Irmak, Ersan Arsever, Ulaş Ak, Erhan Tuncer, Erol Özlevi, Selim Evci.

More

Program Concert

Goshawk Nest (part 1) & Goshawk Flight (part 2)
Primele două lucrări sunt semnate de compozitorul Cengiz Onural și simbolizează istoria companiei Logo, începuturile și, respectiv, maturitatea.

Bogdan Dance
Această temă muzicală aduce un omagiu lui Bogdan I, întemeietorul țării Moldovei.

Buselik Peşrev
Buselik Peşrev este una dintre lucrările lui Cantemir cel mai des abordate în prezent. "Peșrev" este o formă muzicală interpretată la începutul unei secvențe de lucrări, în cadrul aceluiași "makam" (mod). Este o piesă instrumentală, lucru rar întâlnit, dat fiind ca repertoriul muzicii clasice otomane este cu preponderență muzică vocală.

Sipihr Peşrev
Modul Sipihr are note neobișnuite ce apar din intervale inegale de muzică orientală. Acest lucru aduce dificultăți în termeni de armonie și în interpretare pentru o orchestră simfonică. Aceasta este o problemă străveche a muzicii orientale, ce a rămas nerezolvată chiar și în ziua de azi. Cu această piesă, compozitorul Cengiz Onural încearcă să propună câteva soluții în acest sens.

More

CARTEA

“Dimitrie Cantemir – teoretician și compozitor de muzică turcă", de Eugenia Popescu-Judetz

Vizând consolidarea relațiilor culturale și istorice dintre Turcia și România, Logo și TotalSoft au facilitat în toamna anului trecut publicarea cărții Dimitrie Cantemir - teoretician și compozitor de muzică turcă, de Eugenia Popescu-Judetz, în parteneriat cu Editura Curtea Veche.

Etnomuzicolog și istoric al artei, Eugenia Popescu-Judetz a publicat de-a lungul vieții o serie de monografii și eseuri despre muzica turcă și folclorul românesc. Cartea "Dimitrie Cantemir - teoretician și compozitor de muzică turcă", pe care Logo și TotalSoft au adus-o pentru prima dată și în România, a fost publicată inițial în anul 1999, exclusiv în limba turcă și engleză. Cartea reprezintă un omagiu adus contribuției lui Dimitrie Cantemir în muzică, o latură mai puțin cunoscută la nivel autohton a acestuia.

Tugrul Tekbulut, Președinte Logo: “Lider în Turcia și România (prin subsidiara locală TotalSoft), Logo își propune să devină o putere regională de tehnologie și business software. Dimitrie Cantemir încorporează sinergiile pe care dorim le creăm între cele două țări și suntem onorați să aducem această biografie muzicală comprehensivă pentru prima dată în România. Am convingerea că efortul nostru aduce și un omagiu scriitoarei Eugenia Popescu-Judetz, vieții și contribuției sale valoroase la culturile română, turcă și balcanică”.

Cartea poate fi achiziționată la următorul. link

DESPRE DIMITRIE CANTEMIR

Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei, virtuoso de talie europeană

În timp ce românii îl cunosc mai mult pentru activitățile sale politice, filosofice, teologice, geografice și literare, Dimitrie Cantemir a fost, totodată, cea mai importantă figură a culturii muzicale din sud-estul european din secolele XVIII-XIX. Polimat și poliglot, Dimitrie Cantemir a realizat primul tratat științific al muzicii laice din vremea sa și a lăsat posterității cea mai bogată colecție de opere muzicale (351, compoziții proprii și ale diferiților autori, începând cu sec. XV). Cărturar și erudit de origine română, Dimitrie Cantemir a petrecut 22 de ani în Istanbul, timp în care a scris 40 de compoziții turce și a fost curatorul a 350 de piese instrumentale tradiționale, pe care le-a publicat pentru prima dată într-o notație muzicală. Mai mult, polimat și poliglot, Dimitrie Cantemir a fost una dintre cele mai interesante personalități de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, aducând o contribuție semnificativă atât culturii României, cât și a Turciei. Dincolo tezaurul pe care l-a colecționat, Dimitrie Cantemir oferă informații importante despre stil, act componistic, interpretare și principii de realizare și funcționare a modurilor muzicale din vremea sa și din tradiție.

PARTENERI:
BILETE DISPONIBILE PE: