Christian Badea – Dirijor și Președinte al Fundației Române pentru Excelență în Muzică

Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele. La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET.

Printre teatrele de operă unde Christian Badea a fost invitat în repetate rânduri se numără Wiener Staatsoper, Royal Opera Covent Garden din Londra, Bayerische Staatsoper din Munchen, Opera din Sydney, Teatrul Royal de la Monnaie Bruxelles, Opera din Amsterdam, Opera Regală din Copenhaga, Opera Regală din Stockholm, Opera din Oslo, Teatro Regio din Torino, Teatro Comunale din Bologna, Opera National de Lyon, iar în America de Nord – companiile de operă din Houston, Dallas, Toronto, Montreal și Detroit. Christian Badea a colaborat cu unii dintre cei mai importanți cântăreți ai ultimilor 30 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Krauss, Mirella Freni, Christa Ludwig, Giuseppe Giaccomini, Bryn Terfel, Renee Fleming, Thomas Hampson, Leo Nucci, Ștefan Vinke, Natalie Dessay, Rolando Vilazon și mulți alții și cu regizori de renume, dintre care îi amintim pe Franco Zeffirelli, Werner Herzog, Bruce Beresford, Ștefan Herheim, John Cox, David Pountney, Keith Warner și Andrei Șerban. Dedicat în egală măsură muzicii simfonice, Christian Badea a fost la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall sau Salle Pleyel din Paris.

Într-un repertoriu vast , care se întinde de la Bach și Mozart la cele mai importante creații ale secolului XX și ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg din Rusia, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții. Discografia dirijorului Christian Badea cuprinde, printre altele, Simfonia a 3-a de Camille Saint-Saëns, înregistrată cu Royal Philharmonic, la casa de discuri Telarc, înregistrări apreciate și premiate ale simfoniilor compozitorilor americani Roger Sessions și Peter Mennin, precum și o înregistrare live a operei lui Samuel Barber, “Antoniu și Cleopatra”, care a primit Premiul Grammy.

Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la București, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, urmând apoi cursurile de dirijat la Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein. În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu" din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentați tineri muzicieni din România și din alte țări europene.

Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, "Proiectul Parsifal la Ateneu", prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul "Mari Concerte al Centenarului României", în colaborare cu Filarmonica "George Enescu ", în toamna anului 2018. După un succes răsunător la debutul său cu opera "Andrea Chenier", la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă montare a operei "Turandot". Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2020-2021. În domeniul simfonic, Christian Badea revine în Spania și la Festivalul “George Enescu” 2019 din București, pentru a dirijaFilarmonica din Sankt Petersburg, cu Vadim Repin ca solist.